nieuws

Provincie Gelderland draagt het stokje van ‘Beleef de Waal’ over aan stichting Onze Waal

Op de netwerkbijeenkomst Onze Waal vrijdagmiddag 1 december 2017 in Kasteel Doornenburg is officieel het project ‘Beleef de Waal’ symbolisch overgedragen aan Stichting Onze Waal. Dat gebeurde met een dirigeerstokje door Fred van de Wart, concernmanager Ruimte & Water van Provincie Gelderland, dat werd uitgereikt aan Louis Dolmans, voorzitter van de stichting. Louis overhandigde op zijn beurt aan Fred het vers van de pers komende Waalmagazine.

Talrijke relaties van stichting Onze Waal waren present, waaronder de Provincie Gelderland, Waalgemeenten, Waterschap Rivierenland, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en diverse initiatiefnemers Beleef de Waal. Ze kregen presentaties over Waalevenementen, zoals: Verbeelding van de Waal, Theater Over en Weer, Waaljutters. Tevens is de strategie Onze Waal toegelicht, inclusief de daaraan verbonden projecten ‘Mauritslinie’ en ‘Bomen met Betekenis’. De netwerkborrel was te kort om over alles bij te praten.

In de ochtend was er voor de initiatiefnemers ‘Beleef de Waal’ een uitwisselingsbijeenkomst, met presentaties over het 3Oever Festival, Ri4daagse, Tiel Maritiem. Aan het eind daarvan werd het in 2018 te houden evenement ‘Stromen van Liefde’ aangekondigd. De bijeenkomst was in het kunstatelier Zepplinn van Marjo Wiltingh, vlak bij het kasteel.

Er heerste een bijzonder goede sfeer bij beide bijeenkomsten. Iemand typeerde het heel treffend met ‘het lijkt wel een Waalfamilie’. De deelnemers hebben elkaar her en der vaker ontmoet, vooral op eerder georganiseerde netwerk- of inspiratiebijeenkomsten van Onze Waal.

Het project ‘WaalWeelde’ van de provincie Gelderland is onderdeel van het landelijke Deltaproject ‘Ruimte voor de Rivier’. Project ‘Beleef de Waal’ is oorspronkelijk bedoeld voor stimulering van recreatie en toerisme rondom rivier de Waal. Halverwege 2012 is hiermee gestart in de vorm van werkateliers voor bewoners en betrokkenen langs de Waal. Van hieruit zijn weer initiatiefnemers Rondjes Pontje aan de slag gegaan, samenwerkend in de ‘community of practice’ met ondersteuning van de provincie Gelderland door middel van een beleefmakelaar en subsidie. Diverse activiteiten, routes en evenementen zijn er georganiseerd voor de beleving van rivier de Waal. Een kleine opsomming: Tour de Waal – Beeld van Oranje Linten op 5 mei; Tiel Maritiem met Pinksteren; Ri4daagse medio augustus; Theater Over en Weer medio juni; 3Oever Festival 3e weekend september. Maar ook Dwaalroutes, WaalWoemies, Takkenweken, Verhalen van de Waal, Verbeelding van de Waal, Waaljutters vallen onder noemer ‘Beleef de Waal’.

Het project ‘Beleef de Waal’ eindigt bij de Provincie Gelderland op 1 januari 2018 en gaat verder bij stichting Onze Waal.

Online versie van het Waalmagazine:

Hoofdfoto: Mike Blom (Blomvision)
Tekst: Marie-Hélène Greive - du Fossé (MarieLenn.nl)
Onderstaande foto's: Jan van den Berg (Studio Finton) en Mike Blom (Blomvision)
< naar het overzicht